Wat is magnetisme?
Wanneer we het over magneten gaan hebben, dan is het natuurlijk belangrijk dat we weten wat een magneet is!
We kennen allemaal de aantrekkingskracht die kan bestaan tussen dieren en mensen. Deze dieren en/of mensen vinden elkaar dan leuk en voelen zich aangetrokken tot elkaar. In de natuur bestaat er echter een aantrekkingskracht die niets te maken heeft met 'leuk vinden'.
Deze natuurlijke aantrekkingskracht noemen we magnetisme. Dit heeft alles te maken met de eigenschappen van de kleinste deeltjes van een stof. Deze kleinste delen noemt men de atomen van een stof. Zoals je op onderstaande afbeelding kan zien, bestaat een atoom uit verschillende onderdelen.
Ten eerste zie je in het midden de atoomkern. Deze is opgebouwd uit de rode en zwarte bolletjes. De zwarte bolletjes zijn de neutronen. Dit zijn deeltjes zonder elektrische lading. De rode bolletjes zijn dan weer elektrisch geladen deeltjes. Deze noemt men de protonen.
Rond de atoomkern zie je vervolgens nog enkele bolletjes 'zweven'. Dit zijn de elektronen. Zij draaien in verschillende banen, ook wel elektronenschillen genoemd, rond de atoomkern. Deze elektronen hebben net zoals de protonen een elektrische lading. De lading is even groot, maar wel tegengesteld. Hierdoor komt het dus dat de protonen bij de neuronen gehouden worden.
Een atoom dat 'neutraal' is heeft evenveel elektronen als protonen. Het zijn net de elektronen op de buitenste baan rond de atoomkern die een rol spelen bij magnetisme. De elektronen draaien immers zelf ook nog eens rond hun as. Als ze dit in tegengestelde richting doen ten opzichte van elkaar en ze zijn met een bepaald aantal, dan wordt het atoom in kwestie zelf een kleine magneet!
Die magnetische atomen hebben elk een noord- en een zuidpool. Vanwaar deze benamingen komen ontdek je zo dadelijk!
In stoffen die gevoelig zijn voor magnetische krachten, maar zelf geen magneet zijn, liggen deze atomen kris kras door elkaar. In een magneet liggen deze atomen allemaal met hun noordpool in dezelfde richting en met hun zuidpolen in de tegengestelde richting.
Een magneet is dus gemaakt van een stof of materiaal dat zelf gevoelig is voor magnetische krachten. Dit door de opbouw van haar atomen. Dit zijn meestal metalen. Je gaat later in het leerpad onderzoeken welke metalen dit zijn. Naast metalen zijn er echter nog bepaalde gesteenten die magnetische krachten hebben. Je ontdekt het hieronder!
Magnetisch gesteente
Magnetiet is een gesteente dat men terug kan vinden in de natuur. Dit gesteente bestaat uit ijzerdeeltjes waarmee zuurstof vermengd is. Wetenschappers noemen dit oxideren. Magnetiet is dus geen zuiver ijzer. Het is ijzer dat op een bepaalde manier geoxideerd is waardoor de atomen zelf kleine magneten zijn geworden.
De atomen van magnetiet hebben dus elk een noord- en een zuidpool. Deze liggen dan allemaal met hun noordpool in dezelfde richting en met hun zuidpolen in de tegengestelde richting. Hierdoor krijgt magnetiet zijn magnetische krachten.
Om te weten te komen waarvandaan de benamingen noord- en zuidpool komen, moeten we kijken naar onze aarde.
Druk op de wereldbol om het te ontdekken!